Cu toții folosim zilnic săpun, dar câți dintre noi îi acordă mai multă atenție decât a-l alege de pe un raft în magazin? Ce ingrediente conține și cum este făcut?

Recunosc că nici eu nu mi-am pus întrebările astea multă vreme – săpunul era…săpun. Punct.

Ei bine, nu e chiar așa, căci pielea, cel mai mare organ al corpului, absoarbe că un burete substanțele cu care vine în contact, de aceea este important să alegem cu grijă produsele pe care le folosim.

Ce este și cum se obține săpunul? Un pic de chimie…

În termeni simpli, săpunul este produsul unei reacții chimice între un acid gras (ulei sau grăsime animală) și o bază puternică (soluție de sodă sau potasă caustică) numită saponificare. Sub acțiunea căldurii rezultate din însăși reacția chimică, puternic exotermă, la care se poate adaugă o sursă de căldura externă, acidul și baza se combină, rezultând o sare – săpunul, glicerină și apă, care se evaporă aproape în totalitate în procesul de uscare al săpunului. Săpunul este deci un melanj de săruri ale acizilor grași prezenți în uleiurile folosite (măsline, cocos, etc.) și glicerină, bine-cunoscută și apreciată pentru proprietățile ei hidratante.

Săpun lichid, beauty bar, gel de duș, detergent de vase….
Stai puțin, ce?!

Majoritatea săpunurilor din comerț, solide sau lichide, nici nu ar trebui să se numească săpun întrucât compoziția lor diferă foarte puțin de cea a detergentului de vase.  Ele conțin surfactanți și agenți de spumare sintetici, obținuți din petrol, parfumuri și coloranți sintetici, de asemenea iritanți și alergeni, parabeni și alți conservanți cu potențial cancerigen.  În cazul în care produsul respectiv conține într-adevăr și săpun, de obicei acesta este obținut din grăsimi animale ieftine și fără beneficii pentru piele (cum ar fi grăsimea de vacă). Astfel, rezultă un “săpun”  care este extrem de dur cu pielea, pe care o usucă și o privează de bariera ei naturală, lăsând-o expusă toxinelor, infecțiilor ori altor tipuri de probleme.  

Mai mult, în producția industrială de săpun, glicerină rezultată se extrage din săpun, pentru a fi vândută, foarte profitabil, pe piața industriei cosmetice, sau alte industrii.

În schimb, săpunul natural fabricat prin metoda de saponificare la rece păstrează nealterate proprietățile uleiurilor folosite, precum și toată glicerina formată în urma reacției de saponificare,  rezultând un săpun cu adevărat hidratant, hrănitor, blând cu pielea dar și cu mediul, întrucât săpunul natural este complet biodegradabil

Uleiurile vegetale precum și celelalte ingrediente ce întră în compoziția săpunului natural abundă în antioxidanți, enzime, vitamine și minerale ce joacă un rol important în sănătatea și aspectul pielii. Săpunul natural conține aditivi naturali precum argile, miere, lapte, plante medicinale.

Pentru a parfum, se folosesc doar uleiuri esențiale, ale căror beneficii sunt bine-cunoscute, de multă vreme. Așa încât, prin folosirea săpunurilor naturale, vă veți bucura de efectele minunate ale aromoterapiei în fiecare zi.

Impactul asupra mediului

Multe din ingredientele săpunurilor comerciale au un impact devastator asupra mediului.  Apa de la chiuvetă sau de la duș ajunge într-un final în apele noastre curgătoare, în mări și în oceane – și mare parte din substanțe “scapă” din filtrele stațiilor de epurare.  Ca să nu mai vorbim de sutele de sticle și recipiente din plastic pe care le aruncăm la gunoi anual.

Săpunul natural este ușor biodegradabil și nu afectează negativ nici solul nici apele. Iar ambalajul este din hârtie, material perfect reciclabil și ușor regenerabil.

Săpunurile Liorra – fără compromisuri

Când am creat Liorra, provocarea noastră a fost de a concepe nu doar produse cât mai bogate în ingrediente naturale ci produse 100% din ingrediente naturale, fără compromisuri.

Am studiat îndelung și amănunțit proprietățile ingredientelor și felul în care se comportă în săpun, am testat zeci de formule, făcând mereu ajustări, am încercat felurite tehnici și metode de producere și turnare a săpunului. 

Ne mândrim cu faptul că săpunurile noastre sunt fine, blânde și hidratante, produc o spumă bogată și curăță eficient,  încântă simțurile cu parfumuri minunate și persistente și culori atractive.

Pentru a te ajuta în alegerea celui mai potrivit săpun pentru tine, te invităm în shop-ul Liorra, cu mai multe detalii legate de ingredientele utilizate și extraordinarele beneficii ale acestora.

Ai grijă de săpunul tău

Datorită conținutului mare de glicerină, benefic pentru pielea ta, săpunului natural "nu îi place" să fie ținut în umezeală, din cauza căreia devine moale și se consumă prea repede, de aceea  este important să fie păstrat într-o savonieră care să permită scurgerea apei și uscarea săpunului între utilizări.

Săpunul este poate cel mai frecvent produs cosmetic utilizat, de fiecare dintre noi. De aceea cred că este și cel mai indicat produs cu care să începem a trăi mai sănătos și mai curat. 

Comentarii (0)

Produs adaugat la favorite

Ne bucurăm să îți putem împărtăși ultimele noutăți Liorra, ofertele și sfaturile noastre de răsfăț și frumusețe naturală.

Abonează-te acum și primești 15% reducere din următoarea ta comandă.

Folosim cookie-uri pentru o mai bună experiență de navigare și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Prin continuarea navigării acceptați utilizarea acestora conform Politicii de Cookie.